Τζίνα Μπαχάουερ: Το ερειπωμένο σπίτι της μεγάλης Eλληνίδας πιανίστριας

gabmihgr
By -
0

 


 Στη συμβολή των οδών Μπότσαρη και Πρ. Ηλία στο Χαλάνδρι, θα συναντήσει κανείς ένα ερειπωμένο σπίτι το οποίο έχει τη δική του ιστορία και τους θρύλους που το συνοδεύουν .

Πρόκειται για το σπίτι της μεγάλης Eλληνίδας πιανίστριας Τζίνα Μπαχάουερ  το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό ανάμεσα στους λάτρεις του μεταφυσικού καθώς είναι πολλοί αυτοί που μιλούν για παράξενες μελωδίες που ακούγονται τα βράδια από το σπίτι καθώς και για σκιές που περιτριγυρίζουν στον κήπο και στους γύρω δρόμους.

Ποια ήταν όμως  η Τζίνα Μπαχάουερ; Γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα από αυστριακό πατέρα και ιταλίδα μητέρα. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το πιάνο και το μεγάλο της ταλέντο είχε ως αποτέλεσμα να δώσει το πρώτο της κονσέρτο σε ηλικία 8 ετών.  Η Μπαχάουερ έμεινε στην ιστορία ως η πριγκίπισσα του πιάνου καθώς η δεξιότητά την κατέταξε ανάμεσα στους μεγαλύτερους πιανίστες του κόσμου. Σε κάθε εμφάνισή της μάγευε το κοινό . Εμφανίστηκε στης περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης ενώ πολλές εμφανίσεις πραγματοποίησε στην Αμερική όπου το κοινό την λάτρευε.



Υπήρξε προσωπική δασκάλα της πριγκίπισσας Σοφίας και Ελένης. Μάλιστα ήταν τόσο στενή η σχέση που διατηρούσε μαζί τους που ήταν από τους πρώτους που πληροφορήθηκε  για τον αρραβώνα της πριγκίπισσας Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος (από την ίδια τη Σοφία).

Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και δεν ήταν λίγες οι φορές που την αμοιβή της από εμφανίσεις της τη διέθετε για εθνικούς σκοπούς (όπως για τους δοκιμαζόμενους Κυπρίους μετά τη Τουρκική εισβολή κτλ.). Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να μετατραπεί  η Ελλάδα σε κέντρο μουσικών σπουδών της Ευρώπης ,κάνοντας χρήση των τεραστίων διασυνδέσεων που διέθετε σε καλλιτέχνες κύρους ολόκληρου του κόσμου, αλλά δυστυχώς βρέθηκε μπροστά στην κρατική αναλγησία και τα συντεχνιακά συμφέροντα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έδωσε πάνω από 360 κονσέρτα σε νοσοκομεία και στρατόπεδα εμψυχώνοντας τους στρατιώτες.



Το τέλος του πολέμου τη βρίσκει στο Λονδίνο όπου παντρεύεται το Βρετανό Βιολιστή και διευθυντή ορχήστρας Άλεκ Σέρμαν.

Έφυγε από τη ζωή στις 24/8/1976 . Πέθανε στο σπίτι της στο Χαλάνδρι από καρδιακή προσβολή καθώς ετοιμάζονταν για να μεταβεί στο Ηρώδειο που σε λίγη ώρα θα συμμετείχε ως σολίστ στο Μουσικό Φεστιβάλ Αθηνών με την συμφωνική ορχήστρα της Ουάσιγκτον . Το κοινό είχε κατακλείσει το Ηρώδειο και περίμενε τη μεγάλη μουσικό να εμφανιστεί. Πρόσφατα είχε επιστρέψει από μια περιοδεία στο Μεξικό και παραπονιόταν  ότι την είχε επηρεάσει το υψόμετρο.

Το μεγάλο της ταλέντο και την σπουδαία της προσφορά στη μουσική ανεγνώρισαν πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο καθώς και πόλεις και χώρες  όπου θέλησαν να την τιμήσουν με εκδηλώσεις και υποτροφίες  όπως η πόλη της Ουάσιγκτον, της Φιλαδέλφεια, του Ντιτρόϊτ, του Σεντ Λούις, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα των ΗΠΑ, το Βέλγιο,  η Αγγλία το Ισραήλ κτλ.

Στην Ελλάδα ιδρύθηκε σύλλογος στη μνήμης της, καθώς επίσης υπήρξαν πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μεγάλη πιανίστρια όπως στο Φεστιβάλ Αθηνών με την εμφάνιση μεγάλων καλλιτεχνών ενώ στη Σιθωνία, το κλειστό θέατρο του Πόρτο Καρράς ονομάστηκε θέατρο «Τζίνας Μπαχάουερ» με απόφαση του Ιωάννη Καρρά.

Το ακίνητο του Χαλανδρίου έχει παραχωρηθεί στο Ωδείο Αθηνών (με διαθήκη της Μπαχάουερ) προκειμένου να μετατραπεί σε κέντρο μουσικής εκπαίδευσης…. Ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα ένα αγαπημένο μέρος για τους λάτρεις του μυστηρίου αλλά και ατόμων που κάνουν χρήση του χώρου για διάφορες τελετές…

Πηγές:
Προσωπική Έρευνα.

Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ , 25/9/1960 , 1/9/1963, 4/2/1959, 25/10/1961

Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 16/7/1976, 26/8/1980,7/8/1979, 24/8/1976,

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!