Στο γκαράζ .....τα αρχαία τείχη

gabmihgr
By -
0

 
Κατεβαίνοντας στην Αθήνα μιας άλλης εποχής 
Κάποτε έστεκαν αγέρωχα να προστατεύουν τους κατοίκους της πόλης. Τώρα απομεινάρια  του βρίσκονται μέσα σε γκαράζ συντροφεύοντας τα  μηχανάκια και τα  αυτοκίνητα των κατοίκων της πόλης. Πρόκειται για τμήματα από το Το Θεμιστόκλειο Τείχος.

 
 Μια από τις χειρότερες περιπτώσεις είναι το υπόγειο γκαράζ που βρίσκεται το Υπουργείου Εργασίας ( Σταδίου) αλλά και το υπόγειο γκαράζ της Πλατείας Κλαυθμώνος.  Μέσα στην μαυρίλα του καυσαερίου , των αυτοκινήτων και της κακόγουστης μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής δυσκολευτήκαμε αρκετά με τον φίλο Γιάννη να εντοπίσουμε τα περήφανα κατάλοιπα του παρελθόντος. Η λήθη τα έχει αγκαλιάσει τόσο σφιχτά που πραγματικά δεν μπορούμε να φανταστούμε ποιες και πόσες διαδικασίες πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η ιδιότυπη ομηρία τους.

Στο υπόγειο του Υπουργείου 

  Η κατασκευή άρχισε γύρω στο 479 π.Χ. αμέσως μετά τους Περσικούς Πολέμους. Είχε μήκος 6,5 χιλιόμετρα, μέσο ύψος 8 μέτρα, πάχος 3 και διέθετε τουλάχιστον 13 πύλες. Οι δύο σημαντικότερες βρίσκονταν στον Κεραμεικό. Η βορειότερη από αυτές και η μεγαλύτερη της Αθήνας, ήταν το λεγόμενο Δίπυλον. Την ονομασία αυτήν την οφείλει στο σχήμα της, είχε δηλαδή δύο σειρές πύργων για καλύτερη άμυνα. Το παλαιότερο όνομα ήταν Θριάσιαι Πύλαι και από εκεί ξεκινούσε ο δρόμος που οδηγούσε στην Ακαδημία, τον Πειραιά, την Ελευσίνα και κατ’ επέκταση στην Πελοπόννησο.
 
Από τα καλύτερα διατηρημένα τμήματα του τείχους
Η δεύτερη πύλη στο σημείο του Κεραμεικού ήταν επίσης σημαντική. Ήταν η Ιερά Πύλη από την οποία περνούσε η Ιερά Οδός που οδηγούσε στην Ελευσίνα. Από εκεί περνούσε η πομπή την ημέρα των Ελευσινίων για την πορεία των 22 χιλιομέτρων που χώριζαν τις δύο πόλεις. Από την ίδια πύλη περνούσε και ο ποταμός Ηριδανός, ο οποίος χυνόταν τελικά στον Κηφισό.

Ο λόγος που είχαν αυτή την κατάληξη είναι απλός. Το Υπουργείου Πολιτισμού δεν είχε (ούτε έχει) πάντα την κυριότητα χώρων που υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα. Πρόκειται για εκείνες τις περιπτώσεις πολυκατοικιών και γκαράζ που ανεγέρθηκαν την δεκαετία 1960-1970 σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δεν πρόλαβαν να περάσουν στη δικαιοδοσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Το τείχος προσφέρεται και για αποθηκευτικός χώρος...............

Η ανάπτυξη της πόλης για μια ακόμη φορά υπήρξε αμείλικτη. Ωστόσο βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ιστορική στιγμή. Τα τείχη που για αιώνες μας προστάτευαν τώρα χρειάζονται την προστασία μας για να μην χαθούν……
 
Υπόγειο Γκαράζ πλατείας Κλαυθμώνος 
Πηγή:
http://www.ancientathens3d.com
Αρχαιολογική Υπηρεσία
Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
Προσωπική Έρευνα




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!