Καθολικός Ναός Αγίας Βαρβάρας Λαυρίου

gabmihgr
By -
0

 

...το εσωτερικό του Ναού

«Μαγεία» µπορεί να σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα, και αν κανείς την αναζητά μπορεί να την συνάντηση σε κάθε βήμα του.Μια τέτοια μαγική εμπειρία ζήσαμε σήμερα στη πόλη του Λαυρίου.

Στο λόφο πάνω από το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου ,κοντά στη συνοικία του Κυπριανού ,συναντήσαμε έναν μοναδικής ωραιότητας Καθολικό Ναό….πρόκειται για τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας.


Τα εγκαίνια του Ναού πραγματοποιήθηκαν στις 4-12- 1881 και χτίστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία για τους Καθολικούς εργαζόμενους στα μεταλλεία. Πρόκειται για μια σύνθεση γοτθικών και νεοκλασικών στοιχείων που την καθιστούν αρκετά σημαντική.Στον εσωτερικό διάκοσμο του ιερού του ναού , ιδιαίτερα χαρακτηριστικές είναι δύο τοιχογραφίες του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή και της Αγ. Κλημεντίνης αφιερώματα στον I.B. Serpieri , ιδιοκτήτη της μεταλλευτικής εταιρείας και στη γυναίκα του Κλημεντίνη.

...το εκκλησιαστικό όργανο έχει σωπάσει από χρόνια καθώς χρειάζεται συντήρηση.

Η κα Βαρβάρα , υπεύθυνη για τον Ναό , μαζί με τον σύζυγό της προσφέρθηκαν να μας ενημερώσουν για το ναο οσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη συντήρηση του. Όπως μας είπε η Καθολική κοινότητα του Λαυρίου λιγοστεύει με τα χρόνια με αποτέλεσμα τα προβλήματα να γίνονται όλο και περισσότερα. Ο ναός χρήζει εργασιών συντήρησης αλλά οι πόροι είναι λιγοστοί. Δεν υπάρχει μόνιμος ιερέας στην ενορία και προκειμένου να πραγματοποιείται η λειτουργία της Κυριακής έρχεται ιερέας από την Βούλα. Το εκκλησιαστικό όργανο που κάποτε ο επιβλητικός του ήχος γέμιζε τις καρδιές των πιστών έχει πια σωπάσει από χρόνια καθώς χρειάζεται συντήρηση.

Οι δύο καλοσυνάτοι οικοδεσπότες μας δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ότι μπορούν για να σωθεί αυτό το κόσμημα ,και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της ιστορικής πόλης, που αποτέλεσε το πνευματικό κέντρο των Καθολικών της περιοχής.





Αν βρεθείτε στο Λαύριο αξίζει μια επίσκεψη στην Αγ. Βαρβάρα στον Κυπριανό….
Γαβριήλ Μιχαλάτος
Πολιτισμολογος
Πηγές:
Προσωπική έρευνα
ΔήμοςΛαυρεωτικης

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!