Οι Πύργοι των Βαθυχωριων -Ορος Πατέρας

gabmihgr
By -
0

 






Η Κυριακάτικη μεσημεριανή μας βόλτα στα δυτικά της πόλης μας έφερε κοντά σε κάποια σπουδαία αξιοθέατα τα οποία δυστυχώς παραμένουν άγνωστα στους περισσότερους από εμάς.

Στο όρος Πατέρας , στην περιοχή πάνω από τα Μέγαρα και ανάμεσα στα Βαθυχωρια ( δεν πρόκειται για χωριά αλλά για πλατώματα) συναντήσαμε δύο σπουδαία μνημεία που όπως προείπαμε είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό ,όπως άλλωστε και το συγκεκριμένο βουνό που βρίσκεται στη σκιά των περισσότερο γνωστών βουνών της Αττικης…Πρόκειται για δύο πύργους ( Πύργοι Βαθυχωριου)που στέκουν αγέρωχοι εδώ και περίπου 2500 χρόνια.

Τα δύο άριστα διατηρημένα οικοδομήματα , το ένα κυκλικό και το άλλο τετράγωνο, χρονολογούνται τον 4ο πΧ αιώνα και ήταν ενταγμένα στο αμυντικό σύστημα της Μεγαρίδος. Φυλασαν τον ορεινό αυτό δρόμο για την ασφαλή διέλευση στρατευμάτων από την Πελλοπονήσου προς τη Βοιωτία. Την οδό αυτή ακολουθούσαν όσοι ήθελαν να αποφύγουν τους Αθηναίους οι οποίοι ήλεγχαν το μεγαλύτερο προς τα ανατολικά και πέρα από τα βουνά δρόμο.

Τα καταπληκτικά αυτά πέτρινα κτίσματα υποδηλώνουν την έντονη δραστηριότητα στην περιοχή κατά την Κλασσική και Ελληνιστική περίοδο.

Να σημειωθεί οτι από την πόλη των Μεγάρων η πρόσβαση προς τους πύργους γίνεται από χωμάτινη διαδρομή όπου είναι απαραίτητη η χρήση οχήματος 4Χ4.
Με την πρώτη ευκαιρία αξίζει να γνωρίσετε από κοντά τα σπουδαία αυτά μνημεία.....τολμήστε ένα ταξίδι στο παρελθόν...

Γαβριήλ Μιχαλάτος
Πολιτισμολόγος - Ιστορικός

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!