Μνημείο Μικρασιατικής καταστροφής (Ανδριάντας Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης)

gabmihgr
By -
0

 


 Παραμονή Χριστουγέννων…. Το ανθρώπινο ποτάμι στην οδό Μητροπόλεως κινείται με τρελούς ρυθμούς προκειμένου να προλάβει να γίνουν οι τελευταίες αγορές ενόψει της μεγάλης γιορτής … Για μια στιγμή ξεφεύγω από την ορμητική αυτή ροή και βρίσκομαι σε μια ήσυχη γωνιά της πλατείας Μητροπόλεως πίσω από το ιερό του ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Μητρόπολη Αθηνών). Εκεί στέκει από το 1935 ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού…



Πρόκειται για το άγαλμα του Χρυσοστόμου Σμύρνης . Ο Εθνομάρτυρας αποδίδεται όρθιος τη στιγμή της υπέρτατης θυσίας με τα χέρια ανοικτά σε χειρονομία ικεσίας και το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό. Ο ανδριάντας είναι  τμήμα ενός ευρύτερου μνημείου που αποτελείται από ημικυκλική κόγχη , βωμό  και ένα τοίχο που περιβάλλει την όλη σύνθεση. Στον τοίχο είναι χαραγμένα τα ονόματα εκκλησιών της Μικράς Ασίας καθώς και ονόματα ιερέων και δημογερόντων που μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων.

Το άγαλμα είναι από πεντελικό μάρμαρο όπως και ο βωμός. Το γλυπτό που είναι έργο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη συντηρήθηκε το 1995 από το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών καθώς αποκαταστάθηκαν τα δάχτυλα του δεξιού χεριού που ήταν ακρωτηριασμένα.





Γαβριήλ  Μιχαλάτος

Πολιτισμολόγος Ιστορικός

 

Πηγή:

Γλυπτά της Αθήνας, http://www.athenssculptures.com/2014/05/chrisostomos-smirnis.html

Athens-Attica Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών - Athens Attica

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!