Πλατεία Σανταρόζα – Εκείνο το ερείπιο της οδού Σανταρόζα

gabmihgr
By -
0
...η Πλατεία Σανταρόζα

Τι κι αν βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Τι κι αν εκεί φτιάχτηκε το πρώτο Βασιλικό Τυπογραφείο το 1836. Η Πλατεία Σανταρόζα  παραμένει η μεγάλη άγνωστη . Ένα κομμάτι της πόλης ταριχευμένο, μουντό και κακοποιημένο , ξεχασμένο από όλους . Τι θα περίμενε βέβαια κανείς από μια πλατεία για την οποία δεν γνωρίζουμε καλά καλά  ποιο είναι το όνομά της. Ο περισσότερος κόσμος τη γνωρίζει ως πλατεία Σανταρόζα, άλλοι σαν πλατεία Δικαιοσύνης, Τρίτση , Τερτσέτη -Πολυζωίδη……

Πάντως όσοι τη γνωρίζουν  την αποκαλούν πλατεία Σανταρόζα προς τιμή του μεγάλου φιλέλληνα Ιταλού Στρατηγού Σαντόρε ντι Σανταρόζα ο οποίος πολέμησε σαν απλός στρατιώτης στη μάχη της Σφακτηρίας και έπεσε ηρωικά μαχόμενος   στο πεδίο της μάχης το Μάιο του 1825.
...η πλατεία έχει λίγο από όλα...μάρμαρο, χώμα, αγάλματα, πρασινάδα, σκουπίδια

Στη πλευρά της πλατείας που βρίσκεται στην οδό σταδίου χτίστηκε το πρώτο Βασιλικό τυπογραφείο το 1836 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γιόζεφ Χόφερ το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1854. Ανακατασκευάστηκε μόλις το 1906 σε σχέδια του Σάουμπερτ  και στέγασε το Πρωτοδικείο Αθηνών ενώ το τυπογραφείο είχε μεταφερθεί στην οδό Καποδιστρίου.  Στο τετράγωνο της πλατείας μέσα στη δεκαετία του 30 είχαν μεταφερθεί όλα τα δικαστήρια, Πρωτοδικείο , Κακουργιοδικείο και Ειρηνοδικείο.
...Σταδίου και γωνιά.... "εκείνο το ερείπιο της οδού Σανταρόζα"


Το διατηρητέο πλέον κτίριο της οδού Σανταρόζα, παρά τις εξαγγελίες ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο για την Ελληνική Τυπογραφία παραμένει ανεκμετάλλευτο, και όπως θα διαπιστώσετε και από την φωτογραφία που παραθέτω, σε πλήρη εγκατάλειψη αν και έχουν γίνει εξωτερικά κάποιες επεμβάσεις.  Να θυμίσουμε ότι για το συγκεκριμένο κτήριο  ο συνθέτης Βασίλης Νικολαΐδης είχε γράψει το εξαιρετικό τραγούδι «Η οδός Σανταρόζα»


Αν έχεις σαν και μένανε απάνθρωπη καρδιά
που γουστάρει πτώματα και δικηγόρου πρόζα
να σου πω πού βρίσκεται Σταδίου και γωνιά
εκείνο το ερείπιο της Οδού Σανταρόζα

...εικόνα από την είσοδο του κτιρίου...κρίμα
Στο κέντρο της πλατείας φιλοξενείται ορειχάλκινο άγαλμα του Καμπαδάκη το οποίο δεν έχει συγκεντρώσει και τις καλύτερες κριτικές ενώ στην πλευρά που βρίσκεται στην οδό Σταδίου τοποθετήθηκε το 2012 , χωρίς κανέναν ιστορικό συνειρμό, το άγαλμα του Αλ. Παναγούλη ο οποίος δείχνει προς το ….REX. Πραγματικά είναι σαν να περίσσευε και να μην είχαν που να το τοποθετήσουν, σαν να επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος ως λύση ανάγκης. Κρίμα για μια τέτοια προσωπικότητα.
...το άγαλμα του Αλ. Παναγούλη δείχνει το δρόμο προς ...το REX

 Λέγεται ότι μέσα σ’ αυτό το οικοδομικό τετράγωνο θα έφτιαχνε ο Τσίλλερ το Υπουργείο Οικονομικών .  Τελικά η πλατεία παραμένει εγκαταλελειμμένη στην τύχη της  χωρίς να φαίνεται κάποιος φορέας  διατεθειμένος να ασχοληθεί μαζί της. Ούτε οι περαστικοί δεν την προτιμούν καθώς οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα παρακείμενα πεζοδρόμια ενώ θα μπορούσε να αποτελεί ένα ευχάριστο τόπο ολιγόλεπτης ανάπαυσης  . Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή η εικόνα αυτή θα αλλάξει , αλλάζοντας ταυτόχρονα και τη διάθεση των συμπολιτών μας που καθημερινά κινούνται και εργάζονται γύρω από αυτή.  

Γαβριήλ Μιχαλάτος
Πολιτισμολόγος -Ιστορικός

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!