Γυμνάσιο Αδριανού – Άλλη μια θαμμένη ιστορία

gabmihgr
By -
0


... η αρχαία πόλη κάτω από την πόλη

Σίγουρα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την οδό Διαμαντοπούλου στο Νέο Κόσμο . Πρόκειται για ένα μικρό δρομάκι το οποίο  κρύβει καλά ένα μεγάλο μυστικό . Κάτω από τη νεόδμητη πολυκατοικία  στον αριθμό 15 συναντάμε τμήμα της νότιας πλευράς ενός μεγάλου ορθογώνιου κτιρίου όπου πολλοί το ταυτίζουν με το Γυμνάσιο που ανήγειρε ο φιλέλληνας αυτοκράτορας Αδριανός (2ος αι. μ.Χ).

Αρχικά τα έτη 1896-97 σε δοκιμαστικές τομές που διενεργούνται από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα ανακαλύπτονται τα θεμέλια που ταυτίζονται με το Γυμνάσιο. Τη δεκαετία του 1970-1980 σε σωστικές ανασκαφές αποκαλύπτονται εκ νέου τμήματα του κτίσματος. Η εύρεση βέβαια τάφων έθεσε υπό αμφισβήτηση την θεωρεία περί του Γυμνασίου.  Πάντως  ο Παυσανίας στα  "Αττικά" αναφέρει στην περιοχή την ύπαρξη  Γυμνασίου  και μάλιστα  μεγαλοπρεπούς με 100 κίονες από μάρμαρο Λιβύης. 

...

Στην αρχαιότητα στην ίδια περιοχή ,όπου ήταν εκτός των τειχών της πόλης , νότια του ποταμού Ιλισού, εκτείνονταν το Κυνοσάργες προάστιο που άνηκε στο δήμο των Διομέων. Όπως ενημερωνόμαστε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών στην περιοχή υπήρχε οργανωμένο νεκροταφείο (10ος αι. π.Χ – 6ος αι. μ.Χ), όπως και το ιερό του Ηρακλή και το Γυμνάσιο του Κυνοσάργους. 

Να σημειώσουμε ότι τα Γυμνάσια στην αρχαία Ελλάδα ήταν χώροι άθλησης, αναψυχής με κήπους όπου οι νέοι συνδύαζαν την άθληση του σώματος και την πνευματική εγκύμναση.



Πηγές: 
www.eie.gr , Αρχαιολογία Πόλης Αθηνών
Παυσανίας, ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ, εκδ. Κάκτος, Αθήνα, 1992, σελ.107
www.n1.intelibility.gr, Η εγκυκλοπαίδεια του ΠΛΑΤΩΝΑ, ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!