Δρακόσπιτο στον Υμηττό!!!!

gabmihgr
By -
0
Το Δρακοσπιτο του Υμηττού ...

Ο Υμηττός κάθε φορά που τον επισκέπτεσαι έχει να σου δείξει και κάτι καινούργιο που δεν είχες προσέξει στο προηγούμενο πέρασμά σου από το ιερό βουνό.

Σπηλιές, βάραθρα, μόνες ,ξωκλήσια είναι συνηθισμένα για αυτόν που θα αποφασίσει να περιπλανηθεί στις πλαγιές του Τρελού (Ένα από τα πολλά ονόματα που του έχουν αποδοθεί στο διάβα των αιώνων). Αυτό όμως που δεν περιμένει να συναντήσει είναι ένα 'ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ'.

Δρακοσπιτα συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα με ποιο γνωστά αυτά της Εύβοιας. Αυτό όμως του Υμηττού λίγοι το γνωρίζουν.
Η Αθήνα από ...μέσα

Μετά λοιπόν από μια ώρα ανηφορικής διαδρομής (Μόνη Καισαριανής - Αρχαίο Λατομείο) φτάσαμε στο ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ του Υμηττού. Πρόκειται για ένα μεγαλιθικο κυκλικό κτίσμα, δίπλα από το αρχαίο λατομείο, με άγνωστη χρήση που πρέπει να τοποθετείται στους κλασικούς χρόνους.
Είναι οικοδομημενο από μεγάλους πλακέ λίθους όπου είναι τοποθετημένοι ο ένας επάνω στον άλλον χωρίς συνδετικό υλικό και συγρατουνται μόνο με το βάρος τους. Τα οποια κενα συμπληρωνονται με μικροτερες πέτρες ενώ και η σκεπή αποτελείται από μεγάλες πέτρινες πλάκες.

Οι στιβαροι όγκοι και ό τρόπος τοποθέτησης τους δίνουν την εντύπωση μιας πραγματικής αρχιτεκτονικής πρόκλησης δεδομένου ότι η κάθε πέτρα πρέπει να ζυγίζει πάνω από δύο τόνους.. . Η μοναδικότητα του αποτελεί πειστικό επιχείρημα ότι έχει κατασκευαστεί (Όπως και όλα όσα συναντάμε στον ελληνικό χώρο ) από ανθρώπους με αξιοθαύμαστες ικανότητες τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στην επεξεργασία της πέτρας.
Τεράστιες πέτρες αποτελούν το μόνο οικοδομικό υλικό...
Εντύπωση προκαλεί ένας μικρός βωμος (;) που βρίσκεται στο κέντρο του κτίσματος. Πρόκειται για μια τετράγωνη πέτρα όπου στην επάνω πλευρά φέρει κυκλικό σκάλισμα. Η συγκεκριμένη πέτρα χωρίζεται στα δύο σαν να την έχει κόψει κάποιος με τροχό ( η κοπή έχει γίνει με μεγάλη ακρίβεια ).
Η σκεπή του Δρακόσπιτου....
Τα δρακοσπιτα γενικά έχουν ερμηνευτεί ως κτίσματα θρησκευτικής σημασίας όπου λατρεύονταν αρχαίες ελληνικές θεότητες. Ακόμη υπάρχει η άποψη ότι χρησιμοποιούνταν ως φυλάκια στρατιωτικής χρήσης.
Ο μικρός βωμός......

πηγή: Προσωπική Έρευνα 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!