Σπήλαιο Λόφου Δεξαμενής ή Κοίλης (Πετράλωνα)

gabmihgr
By -
0

H είσοδος της σπηλιάς...
Ο λόφος βρίσκεται στα Άνω Πετράλωνα . Στο παρελθόν ήταν γνωστός και ως Λόφος Φιλαρέτου λόγω του ιδιοκτήτη της ευρύτερης περιοχής  Δημητρίου Φιλαρέτου. Το 1928 ονομάστηκε Λόφος Δεξαμενής λόγω των εργασιών που πραγματοποίησε η ΟΥΛΕΝ για την υδροδότηση της Καλλιθέας μετά από αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Στο συγκεκριμένο λόφο υπάρχει σπηλιά η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και για το λόγω αυτό ονομάζονταν και ως Σπήλαιο Πολέμου. Όπως όλες οι σπηλιές της Ελλάδας καλύπτονται από δοξασίες και μύθους έτσι και η συγκεκριμένη δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.  Εδώ λέγεται ότι το 1926 δυο στρατιώτες δολοφόνησαν μια χήρα ενώ ένας μεθύστακας είχε σκοτώσει τη γυναίκα του με αξίνα. Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΚΡΙΠ (16/12/1907) ο κουρέας Παναγιώτης Βραβίας σκότωσε την αδελφή του Αγγελική και την έθαψε σ’ αυτόν τον λόφο για λόγους τιμής. Όπως παραδέχτηκε στην χωροφυλακή , της έκοψε το λαιμό με την φαλτσέτα που είχε στο μαγαζί….
 
...το εσωτερικό της σπηλιάς
Αφήνοντας τις ιστορίες και τις δοξασίες η σπηλιά φαίνεται να χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα. Δεξιά της εισόδου υπάρχουν δύο λαξευμένες συμμετρικές εσοχές .Στη είσοδο παρατηρεί κανείς έναν προθάλαμο με περίτεχνη σκαλισμένη οροφή ενώ ανεβαίνοντας τα τέσσερα σκαλιστά σκαλοπάτια εισέρχεται σε έναν χώρο όπου υπάρχουν ταφικά κατάλοιπα.
 
κοιτάζοντας τα Πετράλωνα πάνω από τη σπηλιά...

Ο λόφος δεξαμενής συνδέεται και με ένα αρκετά αστείο περιστατικό. Ήταν 1916 όταν ο δημοσιογράφος Δήμος Βρατσάνος και ο Ούγγρος εικονολήπτης Ζοζεφ Χεπ ίδρυσαν την εταιρεία ΄΄ΑΣΤΥ ΦΙΛΜ΄΄ και αποφάσισαν να γυρίσουν μια υπερπαραγωγή για τα πάθη του Χριστού με τον τίτλο  ΄΄Ο ΑΝΗΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΓΟΛΓΟΘΑ΄΄. Για την σκηνή της Σταύρωσης επιλέχθηκε ως Γολγοθάς ο Λόφος Δεξαμενής . Ξεκινώντας η κουστωδίας των τεχνικών, ηθοποιών κ.τ.λ  προκάλεσε την περιέργεια των περιοίκων και το νέο δεν άργησε να μαθευτεί…… Οι βλάσφημοι ξανασταυρώνουν το Χριστό.  Αμέσως μαζεύτηκαν οι πετρομαχητές των Πετραλώνων οι οποίοι πήραν στο κυνήγι τους <<άθεους> . Μετά το φιάσκο δεν ξαναέγινε προσπάθεια γυρισμάτων και η υπερπαραγωγή έμεινε στα χαρτιά (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ  5/4/1969).
 
ο δρόμος για την κορυφή του λόφου... κάπου εδώ έθαψε την αδελφή του ο κουρέας Παναγιώτης Βραβίας 

Η αλήθεια πάντως είναι ότι γύρω από των <<αιματοβαμμένο λόφο>> της Δεξαμενής απλώνεται μια από τις πιο ρετρό περιοχές της Αθήνας γεμάτη παρεϊστικα στέκια με άρωμα μιας άλλης εποχής

Γαβριήλ Μιχαλάτος

πηγές:
Προσωπική έρευνα
Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ
urbanspeleology.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!