Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού

gabmihgr
By -
0

Δεν είναι λίγες οι φορές που μία απλή βόλτα σου αποκαλύπτει κομμάτια της ιστορίας που αγνοούσες ή που ποτέ δεν είχες ασχοληθεί με αυτά προσπερνώντας τα για άλλα πιο σημαντικά και πιο πολυδιαφημισμένα. Όμως η αλήθεια είναι ότι τα μικρά και άγνωστα σε πολλούς μνημεία κουβαλάνε τόσο μεγάλη ιστορία που θα χρειάζονταν πολλές σελίδες ισως και τόμοι για να τις παραθέσει κάνεις.

Μία τέτοια Αυγουστιάτικη βόλτα μου αποκάλυψε ένα τόσο γνωστό μα και τόσο άγνωστο μνημείο της πρωτεύουσας : τον Άγιο Γεώργιο του Λυκαβηττού.

Βρίσκεται στην στην κορυφή του ομώνυμου Λόφου σε υψόμετρο 277 μέτρων . Πρόκειται για ένα ασβεστωμένο παρεκκλήσι κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με τρούλο το οποίο στέκεται εκεί που κατά την αρχαιότητα ,ως λέγεται , ήταν ο ναός του Ακραίου Δία. Δύο επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή μας πληροφορούν ότι εδώ αρχικά ήταν το νεκροταφείο του "Αναστασίου Χαρκεως και Ευ. Ωραντας" ενώ μία άλλη αναφέρει το "Κοιμητήριο διαφέρον".

Στο δάπεδο του ναού υπάρχει επιγραφή που μας πληροφορεί ότι το εκκλησάκι καθιερώθηκε από τον Μητροπολίτη Αθηνών Βενέδικτο. Το 1880 ο ναός ανακαινίστηκε και το 1900 χτίστηκε ο πέτρινος εξώστης. Στα 1902 με οικονομική ενίσχυση του μεγαλοεπιχειρηματία Νικολάου Θων χτίστηκε το καμπαναριό. Η καμπάνα ήταν δωρεά της βασίλισσας Όλγας προς το λαό της Αθήνας. Το 1958 για άγνωστο λόγο η καμπάνα καταστράφηκε και στη θέση της τοποθετήθηκε καινούρια.
Το μνήμα του Ιερομονάχου

Παραπλεύρως του ναού σε μικρό κελί μόνασε ο ιερομόναχος Εμμανουήλ Λουλουδάκης και μετά το θάνατο του τάφηκε ακριβώς δίπλα στο ναό. Μάλιστα εντός του ναού και άνωθεν της Θύρας της εισόδου υπάρχει επιγραφή η οποία αναφέρει ότι το ναό αυτό έκτισε ο εν λόγω Κρητικός μοναχός. Στοιχεία για τον ιερομόναχο Λουλουδάκη παραθετει ο συγγραφέας Περικλής Γιαννόπουλος σε άρθρο του στην εφημερίδα Κυριακάτικη (αριθμός φύλλου 54 στις 21/11/ 1899).

Ο ναΐσκος του Αγίου Γεωργίου πριν από τη σημερινή κατασκευή ήταν πιθανώς Ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία. Αποτυπώνεται σε σχέδια της πόλης των Αθηνών το 1670 αλλά και σε κείμενα ξένων περιηγητών όπως του P Coronnelli 1687 και του ιατρού Jacob Spon 1678.
Το καμπαναριό ....

Με την πρώτη ευκαιρία θα σας πρότεινα να ανηφορίσετε προς τον Άγιο Γεώργιο και να απολαύσετε αυτό το εξαιρετικό μνημείο. Ορμώμενοι είτε από πίστη είτε από ιστορικό ενδιαφέρον το σίγουρο είναι ότι ο Άγιος Γεώργιος θα σας ανταμείψει....

Έρευνα - Φωτογραφίες
Μιχαλάτος Γαβριήλ
Πολιτισμολόγος-Ιστορικός

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!