Το Στόουνχεντς της Αίγινας ή αλλιώς το Δρακόσπιτο του Ελλάνιου Όρους

gabmihgr
By -
0
Η οροφή ....
Στο τραχύ Ελλάνιο Όρος συναντά κανείς την αληθινή Αίγινα. Την Αίγινα που δεν έχει ανακαλυφθεί ή καλύτερα πατηθεί από τους περιηγητές του Σαββατοκύριακου. Μια Αίγινα που παρά τη δημοφιλία της κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της και τα αποκαλύπτει μόνο σ’ αυτούς που είναι διατεθειμένοι να μπουν στην κάματο της αναζήτησης και της περιπέτειας. 
Η στέγη είναι βαθμιδωτή και καλύπτει το κτίσμα με παραλληλόγραμμούς ογκόλιθους

Ανηφορίζοντας κανείς από το χωριό Σφεντούρι προς την κορυφή του Όρους , θα συναντήσει μετά από μια αρκετά απαιτητική διαδρομή 700 μέτρων και υψομετρική διαφορά 100 μέτρων , τα ερείπια ενός προϊστορικού μεγαλιθικού κτίσματος. Πρόκειται για το περίφημο Δρακόσπιτο της Αίγινας. Τεράστιες πέτρινες πλάκες , χωρίς κανένα προσθετικό υλικό μεταξύ τους συνθέτουν έναν τύπο κτίσματος που συναντάται στον ελληνικό χώρο (Εύβοια, Υμηττός, Αίγινα) και που προκαλεί πονοκέφαλο σε ιστορικούς και αρχαιολόγους καθώς δεν είναι απόλυτα σίγουροι για την προέλευση και τη χρήση τους. 

Το Δρακόσπιτο της Αίγινας βρίσκεται σε υψόμετρο 317 μέτρα σε ένα σημείο του βουνού όπου η θέα κόβει την ανάσα αλλά ταυτόχρονα το καθιστά και ένα εξαιρετικό παρατηρητήριο για την ευρύτερη περιοχή. Φαντάζει να βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα του βουνού , δαρμένο αιώνες από τους αέρηδες και τα σύννεφα. Διαθέτει δύο μεγάλους χώρους παράλληλους μεταξύ τους οι οποίοι έχουν διαστάσεις 7,15μ. Χ 2.25μ και 11μ. Χ 2.25μ ενώ το ύψος τους δεν ξεπερνά το 1,75μ. Τα δύο μέρη του κτίσματος συνδέονται με ένα εσωτερικό χαμηλό πέρασμα πλάτους 80 εκατοστών και ύψους 1 μέτρου. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του κτίσματος , στην μακριά πλευρά του, ενώ τα παράθυρα που διαθέτει έχουν προσανατολισμό προς Βορρά και προς Νότο. Το δεξί και μακρύτερο δωμάτιο διαθέτει χώρισμα δημιουργώντας δύο ισομερής χώρους που επικοινωνούν με εσωτερική πόρτα – άνοιγμα. Στην οροφή του δεύτερου χώρου υπάρχει λαξευμένο άνοιγμα που μπορεί να χρησιμοποιούνταν σαν καμινάδα ή να είχε κάποια τελετουργική χρησιμότητα. 
Γενική άποψη...
Η στέγη είναι βαθμιδωτή και καλύπτει το κτίσμα με παραλληλόγραμμούς ογκόλιθους διαστάσεων 1,70μ Χ 1μ Χ 13εκ. Το αριστερό τμήμα διατηρεί σχεδόν το σύνολο των πλακών της στέγης , 9 πλάκες , ενώ το δεύτερο και μακρύτερο μόνο 6 πλάκες. Το κτίσμα είναι σε καλή κατάσταση με τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά αναλλοίωτα ενώ , όπως προαναφέρθηκε, η έλλειψη συνδετικών υλικών και ειδικών σφηνών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμη στέκει αγέρωχο αποτελεί έναν άθλο της οικοδομικής τέχνης των προγόνων μας. 
ο γράφων κατά την επίσκεψη στο Δρακόσπιτο της Αίγινας
Η κατασκευή των Δρακόσπιτων ανάγεται στη Νεολιθική Εποχή (6,500 π.Χ) και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς η χρήση τους. Υπάρχει η άποψη ότι αποτελούσαν Ναούς αφιερωμένους σε κάποιες θεότητες , ενώ άλλοι θεωρούν ότι αποτελούσαν στρατιωτικά φυλάκια. Βέβαια η δεύτερη εκδοχή δεν δικαιολογεί το μέγεθος της στέγης τους καθώς τα φυλάκια , συνήθως, ήταν πιο απλές κατασκευές με δεδομένο το δύσβατο μέρος που βρίσκονταν. 
η εσωτερική πόρτα που ενώνει τους δυο χώρους
Το κτίσμα αυτό θα πρέπει να το αξιολογήσουμε σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα ευρήματα της περιοχής καθώς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι στην περιοχή κτίστηκε και ο αρχαιότερος βωμός που έχει βρεθεί στην Ευρώπη , τρεις γενεές πριν τον πόλεμο της Τροίας, αφιερωμένος στην λατρεία του Ελλανίου Διός. Από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο βουνό στο παρελθόν, βρέθηκε μια χάλκινη Υδρία η οποία φέρει αφιέρωση στον Ελλάνιο Δία. 

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και μια μικρή ανακάλυψη που κάναμε στον ευρύτερο χώρο. Σε πέτρα που βρίσκεται ανατολικά του κτίσματος και φαίνεται να αποτελεί τμήμα κυκλικής κατασκευής αγνώστου χρήσης , εντοπίσαμε κάποια χαραγμένα γράμματα τα οποία μετά δυσκολίας διακρίνονται , λόγω λειχηνών. Τα γράμματα αυτά είναι ΄΄δΒ΄΄.

Ανεξάρτητα αν πρόκειται για λατρευτικό κτίσμα ή στρατιωτικό φυλάκιο το σίγουρο είναι ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικούς ιστορικούς θησαυρούς της Αίγινας. Και που ξέρετε…. Ίσως εκεί να βρίσκουν ακόμη καταφύγιο τα μυθικά πλάσματα η τα στοιχειά που η λαϊκή παράδοση θέλει να τρόμαζαν τους κατοίκους του νησιού στο διάβα των αιώνων.

Έρευνα – Φωτογραφίες- Κείμενο
Γαβριήλ Μιχαλάτος
Πολιτισμολόγος Ιστορικός

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!