Το ξεχασμένο αεροπορικό δυστύχημα του Υμηττού

gabmihgr
By -
0


...τμήμα από το πίσω πτερύγιο του αεροσκάφους 

Ποτέ
δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να βρεθώ στον τόπο ενός αεροπορικού δυστυχήματος , πολλώ δε μάλλον ότι ένας τέτοιος τόπος βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας σε μια από τις κορυφές του Υμηττού. Έχοντας κάνει λοιπόν τη σχετική έρευνα σε αρχεία εφημερίδων της εποχής αλλά και στο διαδίκτυο ξεκίνησα πριν από λίγες ημέρες προς αναζήτηση της κορυφής Στραβαετός όπου είχε προσκρούσει το Boeing 707  της Gold Star το 1992.

Μετά από αρκετή αναζήτηση ,μιας και για την κορυφή δεν υπάρχει ένα συνεχές μονοπάτι, μετά από μιάμιση ώρα πεζοπορίας-ορειβασίας από την περιοχή της Τερψιθέας  έφθασα στο σημείο του δυστυχήματος. Εκεί που στις 24 Μαρτίου του 1992 , αεροσκάφος  τύπου Boeing  707 , που μετέφερε 70  τόνους φαρμακευτικού υλικού και τροφές για τα παιδιά του Σουδάν ,συνετρίβη μετά από βλάβη που παρουσίασε.

....ηλεκτρονική πλακέτα του αεροσκάφους

Το αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Άμστερνταμ και είχε προορισμό το Χαρτούμ προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια , έλαβε εντολή από τον πύργο ελέγχου να ξαναπρόσπαθήσει.  Όπως ακούγεται και από την τελευταία επικοινωνία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου το αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη σε κάποιο όργανο κάτι που το οδήγησε , ενώ πραγματοποιούσε τη διαδικασία για τη δεύτερη προσέγγιση , στη συντριβή. Επτά άνθρωποι , το τριμελές πλήρωμα και οι τέσσερις συνοδοί ,βρήκαν τραγικό  θάνατο. Θα μπορούσε ο απολογισμός σε θύματα να ήταν μεγαλύτερος καθώς σε τρία χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής ξεκινούν τα πρώτα σπίτια.
 
...τμήματα του αεροσκάφους
Σήμερα στο λόφο ,αν κι έχουν περάσει 28 χρόνια από το περιστατικό , είναι κάτι παραπάνω από εμφανή τα σημάδια της τραγωδίας. Περπατώντας στη μοιραία πλαγιά νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε ένα μακάβριο – υπαίθριο μουσείο. Χιλιάδες μπουκαλάκια από φαρμακευτικό υλικό , τμήματα του αεροσκάφους, καλώδια κ.α βρίσκονται διάσπαρτα για να θυμίζουν το τι συνέβη εκείνη την ημέρα.
.....μπουκαλάκια από το φαρμακευτικό υλικό που μετέφερε το Boeing 707

 
Στην επόμενη εξόρμηση στην περιοχή θα τοποθετηθεί σχετική πινακίδα που θα πληροφορεί τον ορειβάτη για αυτό το δυσάρεστο γεγονός.....ως ένα είδος μνημόσυνου για τις επτά ψυχές που έμειναν για πάντα να φυλάνε τον Υμηττό

.....άποψη της πόλης από την  ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος


Γαβριήλ Μιχαλάτος 
Πολιτισμολόγος - Ιστορικός


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!