Οι θολωτοι τάφοι του Θορικού

gabmihgr
By -
0
...το εσωτερικού του κυκλικού θολωτού τάφου

Μια σύντομη, αλλά γεμάτη εκπλήξεις, διαδρομή αρχαιογνωσίας με περίμενε στον σημερινό μου βροχερό περίπατο στο Θορικό. Στο λόφο Βελατουρι, κοντά στο αρχαίο θέατρο, υπάρχει ένας χώρος μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας ο οποίος κατοικήθηκε από την Νεολιθική έως την Κλασική Εποχή. Ο Θορικος ήταν στην αρχαιότητα από τις σημαντικότερες πόλεις της Αθήνας . Ωστόσο ο Παυσανίας δεν την αναφέρει στα Αττικά γιατί στην εποχή του είχε παρακμάσει.
...η είσοδος ενός ακόμη τάφου 

Ανεβαίνοντας στην πλαγιά του λόφου, απέναντι από το εργοστάσιο της ΔΕΗ , συνάντησα τα ερείπια της Μυκηναϊκής Ακρόπολης αλλά και τριών θαλαμοειδων θολωτων τάφων. Λόγω του ότι ο δρόμος είναι σε κακή κατάσταση μην επιχειρήσετε να τον ανεβείτε αν το αυτοκίνητο σας δεν είναι 4x4 .

..το εργοστάσιο της ΔΕΗ όπως φαίνεται από το λόφο Βελατούρι

Οι τάφοι χρονολογούνται από την Μυκηναϊκή περίοδο 1600-1100π.Χ . Από τα ευρήματα βγαίνει το συμπέρασμα πως υπήρχε κάποια ηρωική λατρεία σε αυτό το χώρο, η οποία συνεχίστηκε και μετά την παρακμή των Μυκηναίων.
Θα πρέπει να πούμε ότι μόνο το 5%, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο H.F. Mussche, του αρχαιολογικού χώρου του Θορικού έχει ανασκαφεί, οπότε υπάρχουν ακόμη πολλά πολύτιμα ευρήματα τα οποία μας επιφυλάσσει αυτή η περιοχή.
...η αρχαία ακρόπολη στο λόφο Βελατούρι

Αξίζει κάποιος να αφιερώσει ένα πρωινό προκειμένου να επισκευτεί αυτη τη μοναδικής ομορφιάς γωνιά της Αττικής.

Μιχαλάτος Γαβριήλ
Πολιτισμολόγος Ιστορικός

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!