ΠΑΛΑΣ -Το παλαιότερο σινεμά της Αθήνας

gabmihgr
By -
0

 

Στην οδό Υμηττού, στην πλατεία  Παγκρατίου συναντά κανείς ένα από τα παλαιότερα σινεμά της Αθήνας, το Σινέ Πάλας που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες για το κοινό το 1925. Ένα πραγματικό στολίδι, που σε ξαφνιάζει από κάθε άποψη. Δυστυχώς , ο ιδιοκτήτης του , Ματθαίος Πόταγας, γιός του πρώτου ιδιοκτήτη ,έφυγε από τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι σε ηλικία 94 ετών .

H Art Deco διακόσμηση του οφείλεται στον αρχιτέκτονα Βασίλειο Κασσάνδρα όπου ανέλαβε την ανακατασκευή του κινηματογράφου το  1935 (έργο του είναι και το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού) . Ο κινηματογράφος γνώρισε μεγάλες στιγμές και υπήρξε σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους. Στις δύο του αίθουσες (μια κλειστή και μία ανοιχτή) έχουν παιχτεί χιλιάδες ταινίες . Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δεκαετία 1950-1960 έφτασε να κόβει 5000 εισιτήρια ημερησίως .

Όπως διηγούνταν ο ιδιοκτήτης ένα βράδυ του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εισέβαλαν στην ταράτσα όπου λειτουργούσε το θερινό σινεμά και συνέλαβαν τον ξάδερφο του. Λέγεται ότι τον κατέδωσε ένας συνεργάτης των Γερμανών καθώς παλαιότερα του είχαν απαγορεύσει να μπει χωρίς εισιτήριο. Επίσης  την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής δεν ήταν λίγοι οι Αθηναίοι όπου πήγαιναν στον κινηματογράφο και έβλεπαν δύο και τρεις φορές την ταινία διότι το ΠΑΛΑΣ είχε θέρμανση κι έτσι ζεσταινόντουσαν.


Η αίθουσα που ψυχαγώγησε για έναν σχεδόν αιώνα τους Αθηναίους παραμένει ένα ανεκμετάλλευτο διαμάντι μέσα στον αστικό ιστό του κέντρου της Αθήνας.. Μια αληθινή όαση συναισθημάτων, ιστοριών που συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Γιατί τελικά η πόλη είναι οι άνθρωποι και οι γωνιές της που έχουν να πουν μια ιστορία. Και ο κινηματογράφος ΠΑΛΑΣ έχει να πει πολλές …. Ελπίζουμε μαζί με τον ιδιοκτήτη να μην  έσβησε η τελευταία γωνία που μύριζε το ρομαντισμό του πρώτου καιρού του κινηματογράφου.

 Γαβριήλ Μιχαλάτος

Πολιτισμολόγος Ιστορικός  




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!