14 Νοεμβρίου 1944 - Η ιστορία των τεσσάρων Βρετανών Πεζοναυτών που «έμειναν» για πάντα στην Αθήνα

gabmihgr
By -
0
....Οι επιτύμβιες στήλες των τεσσάρων πεζοναυτών

  Πάντα με συγκινούσαν οι μικρές  , άγνωστες ιστορίες ανθρώπων όπου συμμετείχαν σε  μεγάλα γεγονότα και που παρέμειναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην αφάνεια. Μια τέτοια ιστορία είναι και η σημερινή που παραθέτω παρακάτω.

 Στο Συμμαχικό νεκροταφείο του Π. Φαλήρου αναπαύονται τέσσερις Βρετανοί Πεζοναύτες όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή στις 14 Νοεμβρίου του 1944 (σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια)  στο νησί της Μήλου συμμετέχοντας σε μια ειδική αποστολή με την ονομασία «Haddock»…

 Ο  Λοχαγός A.Bell και οι Πεζοναύτες R. Batchelor, H. Baukett και A.Brown είχαν επιβιβαστεί στον Πειραιά στο αντιτορπιλικό Easton ,  μαζί με άλλους 48 ακόμη πεζοναύτες , με αποστολή να καταστρέψουν το ραντάρ που βρίσκονταν στο βουνό Τόπακας της Μήλου. Το ραντάρ τύπου Freya είχε τοποθετηθεί από τους Γερμανούς ως μέρος της άμυνας της νοτιοανατολικής Ευρώπης κι έλεγχε την περιοχή μέχρι την Κρήτη.

....το Α/Τ EASTON που μετέφερε τους Βρετανούς πεζοναύτες στη Μήλο

 Το Α/Τ Easton είχε ενταχθεί στις επιχειρήσεις ανακατάληψης των νησιών του Αιγαίου και παρεμπόδισης των Γερμανικών δυνάμεων που είχαν αρχίσει να υποχωρούν .

 Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έχασαν τη ζωή τους οι τέσσερις προαναφερθέντες Πεζοναύτες  και παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση απέτυχε , από εκείνη την ημέρα και μετά το ραντάρ σταμάτησε να λειτουργεί όπου και καταστράφηκε λίγο αργότερα από τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή.

...η ε.σ του πεζοναύτη R. Batchelor.


 Διαβάζοντας το βιβλίο – ευρετήριο  του κοιμητηρίου βρήκα τις παρακάτω πληροφορίες για τους τέσσερις άνδρες. Ο Λοχαγος Bell κατάγονταν από το Chatman της κομητείας του Kent και ήταν παντρεμένος με την Muriel Hannah Bell,  o Α.  Brown  ήταν 20 ετών με καταγωγή από το Cambridge,  o H.  Bowkett  ήταν 21 ετών και κατάγονταν από το Canton του Cardiff και   ο R. Batchelor ήταν 20 ετών από το New Bilton του  Warwckshire.

...κάποιοι θυμούνται ακόμα τους νεκρούς του Β'ΠΠ

 Τα μνήματα των πεζοναυτών βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο  στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Φαλήρου… μαζί στην αποστολή μαζί  και στο θάνατο.

...εις μνήμην 


Μιχαλάτος Γαβριήλ

Πολιτισμολόγος – Ιστορικός

 

Πηγές:

Προσωπική έρευνα

Μαρτυρία E.Bell -2/8/2009 (υιός του Α.Bell) https://www.british-genealogy.com/forum/archive/index.php/t-20376.html

The War Graves Photographic Project, https://www.twgpp.org/downloads/news/TWGPP_Newsletter_Spring_2012.pdf

Naval History , http://www.naval-history.net/xGM-Chrono-10DE-Easton.htm

ww2wrecks.com, https://www.ww2wrecks.com/portfolio/the-attack-of-the-royal-marines-against-the-german-radar-in-topakas-milos-island-on-november-13th-1944/

Milos Memorial - Raid from HMS Easton (rmhistorical.com)


Tags:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!