Παρεκκλήσι Τριών Ιεραρχών Παγκρατίου- Βγαλμένο από μια άλλη εποχή

gabmihgr
By -
0

 

 Απέναντι από τον Άγιο Σπυρίδωνα  στο Παγκράτι ,  επί της οδού Ερατοσθένους στον αριθμό 8 , ο αστικός περιηγητής θα συναντήσει ένα μικρό εκκλησάκι το οποίο φαντάζει ξένο με το αστικό περιβάλλον όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα. Όμως ο χώρος ήταν τελείως διαφορετικός στα τέλη του 19 ου αιώνα  όταν ο μικρός ναός, αφιερωμένος στους τρεις Ιεράρχες, χτίστηκε στην περιοχή του Βατραχονησιου (παλιά ονομασία της περιοχής γύρω από τον Άγιο Σπυρίδωνα Παγκρατίου) στις όχθες του Ιλισού ποταμού.

Όπως πληροφορούμαστε από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κτήτορας  ήταν ο αείμνηστος Δημήτριος Καλογρίδης, γυψάς στο επάγγελμα, άνθρωπος σεβάσμιος με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα. Σύμφωνα με τον Φ.Κοντογλου  στο παρεκκλήσι αυτό ιερούργησε ένας από τους νεότερους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Νικόλαος Πλανάς με ιεροψάλτη τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (υπάρχει και σχετική μαρμάρινη πλάκα που είναι εντοιχισμένη).

Αν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει να επισκεφτείτε το μικρό εκκλησάκι….






Πηγές:

Προσωπική Έρευνα

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, https://www.kathimerini.gr/opinion/readers/13061922/oi-treis-ierarches-amp-nbsp-kai-o-gypsas-ktitor/

https://www.newspepper.gr/pagkrati-1917-to-ekklisaki-ton-trion-iera/

https://www.pemptousia.gr/2021/02/i-tris-ierarches-sto-pagkrati/





Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!