Το άγνωστο Τουρκικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στον Πειραιά(;)

gabmihgr
By -
0

...ο χώρος του Νεκροταφείου πίσω από την μόνιμα κλειστή καγκελόπορτα

Ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Αττικής γης είναι η το Τουρκικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στον Πειραιά που οφείλω να ομολογήσω ότι δεν γνώριζα την ύπαρξή του μέχρι και πριν από λίγα χρόνια.

Στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς , στη οδό Δομοκού , ο επισκέπτης συναντά έναν ψηλό μαντρότοιχο με συρματοπλέγματα στην κορυφή του. Ωστόσο τίποτα δεν τον προϊδεάζει ότι πρόκειται για ένα Στρατιωτικό Νεκροταφείο όπως μας πληροφορεί η δίγλωσση επιγραφή στην είσοδο ( Ελληνικά και Τουρκικά) πάνω από τη μικρή καγκελόπορτα.

....ο μαντρότοιχος κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του Νεκροταφείου

 Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά ο χώρος φιλοξενεί «μάρτυρες»  αφού στο νεκροταφείο θάφτηκαν αιχμάλωτοι των βαλκανικών πολέμων  .Υπάρχουν 19 γνωστοί τάφοι αλλά και ομαδικός χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των «μαρτύρων». Στο βιβλίο του  ο Taskiran Cemalettin (Turk Is Bankasi Kultur Yayinlari,2018) εξηγεί γιατί θεωρούνται μάρτυρες καθώς αναφέρει ότι κατά την περίοδο 1919-1922 22.500 Τούρκοι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και χωρίστηκαν σε 31 στρατόπεδα, φυλακές και νοσοκομεία. Κατά την ανταλλαγή του 1923 , 14678 Τούρκοι επέστρεψαν στην Τουρκία ενώ  οι υπόλοιποι πέθαναν στην αιχμαλωσία και έγιναν μάρτυρες(?)…..

 Η ευθύνη για τη συντήρηση ανήκει στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας και όπως μας πληροφορεί σχετική μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο του νεκροταφείου ο χώρος δημιουργήθηκε το 1859 για την ταφή Τούρκων που πέθαναν στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά και η γη παραχωρήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1890 στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία από το δήμο Πειραιά (Σημ. Το 1854  η επιδημία της χολέρας κόστισε τη ζωή σε 3000 ανθρώπους σε Πειραιά και Αθήνα)..

...η εντοιχισμένη επιγραφή μας πληροφορεί για το μυστικό που κρύβεται μέσα από τον τοίχο

 Να σημειωθεί ότι κάθε 18η Μαρτίου πραγματοποιείται τελετή στο νεκροταφείο στο πλαίσιο της Ημέρας των Μαρτύρων όπου παρευρίσκεται ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα καθώς και διπλωματικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί ακόλουθοι κτλ. Το 2008 έλαβε χώρα ένα παράξενο περιστατικό όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα ΠΑΡΟΝ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ . Εν μία νυκτί οι τέσσερις τάφοι που υπήρχαν έγιναν δεκαεννιά . Όπως ανέφεραν περίοικοι κάποιοι εργάτες άνοιξαν 15 νέους τάφους και τοποθέτησαν μέσα σε αυτούς οστά και στην συνέχεια επιτύμβιες πλάκες. Μετά από καταγγελίες των κατοίκων η Τουρκική Πρεσβεία απάντησε ότι έγιναν έργα ανάπλασης του χώρου χωρίς οι υπεύθυνοι να επιδείξουν κάποια σχετική άδεια και αρκέστηκαν να ενημερώσουν τους αστυνομικούς που πήγαν για αυτοψία ότι έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών…. Λίγους μήνες αργότερα θα επισκεφτεί το νεκροταφείο ο ο Αρχηγός του Τουρκικού Στόλου Ναύαρχος  Μετιν Ατάς (;).

...η κεντρική (και μοναδική) είσοδος του νεκροταφείου

Τα χαράματα της 25ης Μαρτίου του 2011 εκδηλώθηκε βανδαλισμός στο νεκροταφείο κάτι που προκάλεσε την διαμαρτυρία του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση … «Μας προκαλεί εντύπωση η στιγμή αυτής της επίθεσης .Πιστεύουμε ότι αυτές οι ενέργειες που προέρχονται από όσους ενοχλούνται από την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα . Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να εντοπίσουν το συντομότερο δυνατόν τους δράστες της επίθεσης, η οποία πλην του τουρκισμού προσβάλλει θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες, και να τους οδηγήσουν στην δικαιοσύνη». Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο φύλακας του νεκροταφείου τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου αντιλήφθηκε ότι σε ένα από τα μνήματα άγνωστοι είχαν αφήσει μια τουρκική σημαία, μία αφίσα του Γεώργιου Καραϊσκάκη, μία γουρουνοκεφαλή στην οποία είχαν τοποθετήσει μία επιγραφή με υβριστικά συνθήματα, ενώ έγραψαν με σπρέι το σύνθημα «Ζήτω το 1821». Από την Ελληνική πλευρά υπήρξαν φωνές που αναφέρονταν σε προβοκάτσια….

Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι ότι σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ιωαν. Κοραντής  (13922/29-03-2011) προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας την εποχή εκείνη κο. Ευάγγελο Βενιζέλο η επίσημη απάντηση ανέφερε ότι «τα Στρατιωτικά Νεκροταφεία ξένων χωρών στην Ελλάδα δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ ….ωστόσο ο Δήμος Πειραιά δώρισε με συμβολαιογραφική πράξη το χώρο στο Τουρκικό Δημόσιο για να χρησιμοποιηθεί ως Οθωμανικό Νεκροταφείο»  (Σημ…και όχι ως στρατιωτικό).   

...η μαρμάρινη επιγραφή με τις πληροφορίες στην είσοδο


 Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε κατά τη διάρκεια της έρευνας μου οι λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν για το συγκεκριμένο κοιμητήριο . Επίσης ρωτώντας κάτοικο της περιοχής που μένει πλησίον του χώρου  μου αναφέρθηκε ότι ελάχιστες είναι οι φορές που έχουν δει το νεκροταφείο ανοιχτό και αυτό συμβαίνει μόνον όταν πραγματοποιούνται κάποιες τελετές. Να σημειωθεί ότι δεν αναγράφονται στην είσοδό του ημέρες και ώρες επίσκεψης.

 Στην Ελλάδα υπάρχουν στρατιωτικά νεκροταφεία όπως το Γερμανικό στο Διόνυσο-Ραπεντόζα  και το Μάλεμε, Το Συμμαχικό Νεκροταφείο στον Άλιμο, το Βρετανικό Κοιμητήριο Μίκρας, Τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και όλα είναι ανοιχτά για το κοινό. Το « Τουρκικό στρατιωτικό νεκροταφείο» ,που μάλλον έχει ονομαστεί έτσι από τους γείτονες μας για κάποιους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν,  είναι κλειστό και το καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου και μυστικοπάθειας . Γιατί άραγε;  

.....κεντρικό μνημείο 
(Σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες λήφθηκαν εξωτερικά της περίφραξης καθώς το νεκροταφείο ήταν για μια ακόμη φορά ….κλειστό).

 

Γαβριήλ Μιχαλάτος

Πολιτισμολόγος - Ιστορικός

 

Πηγές:

Προσωπική Έρευνα

Βιβλίο  Taskiran Cemalettin , “Turk is Bankasi Kultur Yayinlari”, 2018

Site Iskultur.com.tr

Site Milletnews.com

Site Turkishnavy.net

Site avrupaninsesi.com

Site gundemgazetesi.com

Site haberler.com

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», Τι γίνεται στο τουρκικό νεκροταφείο;

https://www.paron.gr/2008/07/27/%CF%84%CE%B9-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BF/

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων. https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7370671.pdf

Ιστοσελίδα ZOUGLA.GR , https://www.zougla.gr/politiki/diamartiria-gia-ton-vandalismo-sto-tourkiko-nekrotafio/


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!