Το ξεχασμένο μνημείο του Άλσους Νέας Σμύρνης

gabmihgr
By -
0

 


 Στο άλσος της Νέας Σμύρνης υπάρχει ένα μνημείο που λίγοι το προσέχουν και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν σε ποιον αναφέρετε. Στην δεύτερη είσοδο του Άλσους  της οδού Κορδελιού στέκει μια μαρμάρινη πλάκα με την επιγραφή ΡΗΓΑΣ ΡΑΓΙΑΣ (ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ)….

 Ρήγας Ραγιάς ήταν το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Αργυρόπουλος (Σμύρνη 1862 - Αθήνα 1943). Πρόκειται για Μικρασιάτη ποιητή, δικηγόρο και πολιτικό. Υπήρξε Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1939 έως το 1943. Εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών στις εκλογές του 1926 με το Κόμμα Εθνικών Φιλελευθέρων και το 1928 με το Κόμμα Φιλελευθέρων. Υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων  από το 1929 ως το 1932.

Για την πατριωτική του δράση εξορίστηκε δύο φορές από τους Τούρκους.

Ωστόσο η απόφασή του να είναι ο  δικηγόρος του Αντώνιου *Λιβιεράτου  , Υπουργού Δικαιοσύνης και Αγορανομίας στην Κυβέρνηση Τσολάκογλού τον έφερε σε ρήξη με αρκετούς.

(*Ο Αντώνιος Λιβιεράτος  ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης και, προσωρινά, Αγορανομίας στην Κατοχική Κυβέρνηση Τσολάκογλου . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταδικαστεί  από το ειδικό δικαστήριο των δοσιλόγων  σε πρόσκαιρα δεσμά 11 ετών για τη διευκόλυνση του έργου της ξένης Κατοχής και σε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων). Ειδικότερα και μεταξύ άλλων το δικαστήριο του καταλόγισε τα παρακάτω:

«Συνυπέγραψε το Ν.Δ. 1117/1942, με το οποίο επιβάλλονταν ποιναί της λαθρεμπορίας και δημεύσεως εις τους παραγωγούς και εμπόρους καπνών, τους μη θέλοντας να παραδώσωσι τα καπνά των εις τους Γερμανούς».Όπως πληροφορούμαστε από την Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ο Λιβιεράτος ήταν ιδιαίτερα μαχητικός κατά την διάρκεια της δίκης και διέκοψε δυο φορές τον συνήγορό του Μιχαήλ Αργυρόπουλο για να μιλήσει κάτι που προκάλεσε την επέμβαση του Προέδρου του δικαστηρίου.)

 Ο Μενέλαος Λουντέμης , στη Γενική Συνέλευση των μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών , που έγινε στις 5 Νοεμβρίου 1944 , κατήγγειλε   τον Αργυρόπουλο για συνεργασία και σύμπλευση με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και παράλληλα ζήτησε  τη διαγραφή του από τα Μητρώα των μελών της Εταιρείας διότι  υπήρξε, επί Γερμανικής Κατοχής, συνεργάτης του εβδομαδιαίου προπαγανδιστικού περιοδικού «Κουαδρίβιο» «Quadrivio» . Τελικά η πρόταση του Λουντέμη δεν έγινε αποδεκτή. Ο Αργυρόπουλος επανεκλέχθηκε στη θέση του προέδρου της Εταιρείας στις εκλογές της 27ης Ιουλίου 1948 και διατήρησε τη θέση μέχρι το θάνατο του.

Να σημειωθεί ότι το μνημείο σήμερα  βρίσκεται σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση…..

..σημερινή κατάσταση του μνημείου



Γαβριήλ Μιχαλάτος

Πολιτισμολόγος – Ιστορικός

 

Πηγές:

https://www.efsyn.gr/arheio/istorika/68792_i-megali-diki-ton-dosilogon

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Μητρώο πληρεξουσίων, γερουσιαστών και βουλευτών 1822-1935, Αθήνα 1986, Βουλή των Ελλήνων

ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!