ΟΧΥΡΟ - ΡΑΦΗΝΑ

gabmihgr
By -
1
Φωτογραφία του Γαβριήλ Μιχαλάτος.
Ένα από τα πολλά παρατηρητήρια ου Λόφου


Η ιστορία του οχυρού της Ραφήνας ξεκινά με την είσοδο των Γερμανών στη περιοχή την Πρωτομαγιά του 1941. Από την πλατεία Πλαστήρα , οι Γερμανοί, κάλεσαν όλους τους κάτοικους ,από 16 έως 60 χρονών ,και τους υποχρέωναν σε αγγαρεία στην κατασκευή του οχυρού.
Από αυτή τη στρατηγική θέση μπορούσαν να εποπτεύουν όλη τη περιοχή από τον Σχοινιά μέχρι το Πόρτο Ράφτη. Μάλιστα μερικές βίλλες στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Ραφήνας τις κατεδάφισαν ώστε να έχουν ακόμη καλύτερη ορατότητα προς Μαραθώνα. Μετά τα οχυρωματικά έργα που έκαναν η περιοχή ονομάστηκε «Λόφος του Οχυρού» και ήταν το αρχηγείο τους.
Φωτογραφία του Γαβριήλ Μιχαλάτος.
Είσοδος σε υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών
Ο χώρος περιφράχθηκε με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και ανάμεσα στους πασσάλους είχαν τοποθετήσει νάρκες. Το Οχυρό περιλάμβανε Ορύγματα πολλών χιλιομέτρων εντός και εκτός αυτού που συνέδεαν όλες τις εγκαταστάσεις μεταξύ τους.

Στην Ανατολική πλευρά του λόφου αναπτύχθηκαν Πέντε βάσεις κανονιών .Τα κανόνια περιστρέφονταν σε οδοντωτή κυκλική τροχιά με περιστροφή 270ο. Το βεληνεκές τους ήταν ικανό να πλήξει στόχους μέχρι να τα παράλια της Ευβοίας. Τα κανόνια τα έφεραν οι Γερμανοί από τη γραμμή Μαζινό της Γαλλίας.Οι βάσεις αυτές με διάμετρο ως και 15 μέτρα, εχουν περιμετρικά τους υπόγειες τσιμέντινες αποθήκες πυρομαχικών και ορύγματα βάθους ως και 1,5 μέτρο ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τους θαλάμους.
Φωτογραφία του Γαβριήλ Μιχαλάτος.
Ο κεντρικός αεραγωγός του καταφυγίου έχει βάθος 15 μέτρα....
Για ασφάλεια έχτισαν και ένα αντιαρματικό τείχος με πύλη, ώστε να έχουν τον έλεγχο και παραλιακά ανέπτυξαν παρατηρητήρια σε ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων ( σώζονται μέχρι σήμερα και τα συναντά κανείς στην Αρτέμιδα , στην Βραυρώνα και αλλου).Πίστευαν ότι τα έργα αυτά θα τους προστάτευαν από ενδεχόμενη συμμαχική απόβαση .
Περπατώντας στο λόφο πάνω ακριβώς από το οχυρό βλέπεις ορύγματα, τάφρους, φυλάκια, στάβλους και άλλα οχυρωματικά έργα να παρουσιάζονται μπροστά σου κάτω από τα πυκνά δέντρα που σκεπάζουν τον λόφο.
Φωτογραφία του Γαβριήλ Μιχαλάτος.
Οι σκάλες που οδηγούν στο κεντρικό καταφύγιο....
Οι Γερμανοί έφυγαν από την Ραφήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944 αφού φρόντισαν πρώτα να μεταφέρουν τα πάντα από το εσωτερικό του και να το ανατινάξουν. Οι τσιμεντένιες στοές του έχουν μείνει ανέπαφες από την έκρηξη, αφήνοντάς μας ένα ακόμη αττικό δείγμα υπόγειας οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του Β΄ Παγκοσμίου.

Φωτογραφία του Γαβριήλ Μιχαλάτος.
Το πάχος των τοίχων φτάνει το ένα μέτρο...

Ο χώρος αυτός που κάποια στιγμή δέχτηκε μια κάποιου είδους ανάπλαση σήμερα μοιάζει λίγο παραμελημένος και αφημένος θα έλεγα στην μοίρα του....

Γαβριήλ Μιχαλάτος
Πηγές:
Προσωπική Έρευνα
Μηχανή του Χρόνου

Φωτογραφία του Γαβριήλ Μιχαλάτος.
Μια από τις πέντε βάσεις που φιλοξενούσαν τα μεγάλα κανόνια....
Tags:

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!