Οι πέτρες στα μνήματα

gabmihgr
By -
0

 

..μνήμα στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ζακύνθου

Κατά την φετινή μου περιήγηση στο Φιόρο του Λεβάντε (Ζάκυνθο) επισκέφθηκα το Εβραϊκό Νεκροταφείο του νησιού το οποίο περιλαμβάνει μνήματα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Αυτό που τράβηξε την προσοχή μου ήταν ότι επάνω σε ορισμένα μνήματα υπήρχαν τοποθετημένες πέτρες χωρίς ωστόσο  να σχηματίζουν κάποιο συγκερκιμένο μοτίβο .

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες  ανακάλυψα διάφορες εκδοχές για την προέλευση του εθίμου. Μεταξύ αυτών δύο είναι αυτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Η πρώτη αναφέρει  ότι πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο έχει καββαλιστικές ρίζες. Ποιο συγκεκριμένα , και σύμφωνα πάντα με την παράδοση ,θεωρείται ότι οι άγγελοι περνούν κάθε βράδυ από τους τάφους και μετρούν τις πέτρες, διαπιστώνοντας έτσι πόσοι είναι εκείνοι που αγαπούν τον εκλιπόντα και δεν τον ξεχνούν.

Η δεύτερη και  ίσως η πιο βαθιά (πιθανή) προέλευση του έθιμου συνεπάγεται το γεγονός ότι τα λουλούδια, τα φυτά, τα τρόφιμα γρήγορα μαραίνονται ή αποσυντίθενται, επισημαίνοντας τον μεταβατικό χαρακτήρα της ζωής. Από την άλλη πλευρά,μια, πέτρα συμβολίζει τη διαχρονικότητα και την κληρονομιά του θανόντος στις καρδιές και τα μυαλά των επιζώντων

Ανεξάρτητα από την προέλευση του εθίμου η τοποθέτηση πέτρας αποτελεί εκδήλωση τιμής, αγάπης και μνήμης προς τον θανόντα.

Μιχαλάτος Γαβριήλ

Πολιτισμολόγος – Ιστορικός

Πηγές:
Προσωπική Έρευνα

https://athjcom.gr/ -Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών

https://el.approby.com

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!