Ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας - Οδός Τριπόδων

gabmihgr
By -
1

Η οδός Τριπόδων....
 Η οδός Τριπόδων βρίσκεται στην Πλάκα και παρά το όχι ιδιαίτερο μεγάλο της μέγεθος αποτελεί την παλαιότερη οδό της Αθήνας καθώς ένα μεγάλο της μέρος συμπίπτει με αρχαία οδό. Μάλιστα έχει καταγραφεί και στο Ελληνικό Βιβλίο Γκίνες με αυτήν την ιδιότητα καθώς αναφέρεται με το ίδιο όνομα για πάνω από 2500 χρόνια.
στην οδό Τριπόδων μπορεί να δει κανείς νεοκλασικά μοναδικής ομορφιάς...
 Η σημαντικότητα του δρόμου εδράζεται στο γεγονός ότι δεν εξυπηρετούσε τόσο κυκλοφοριακές ανάγκες όσο ανάγκες των τεχνών και του θεάτρου καθώς οδηγούσε απευθείας από το θέατρο στην αγορά.
 
..αργά το μεσημέρι είναι μια ιδανική ώρα να επισκεφτεί κανείς το χώρο
 Το όνομά της οφείλεται στους δεκάδες τρίποδες που ήταν τοποθετημένοι κατά μήκος και εκατέρωθεν του δρόμου. Πρόκειται για τα έπαθλα των χορηγών (χρηματοδοτών – παραγωγών)  των θεατρικών και μουσικών  αγώνων όπου αφιερώνονταν στον θεό Απόλλωνα. Οι τρίποδες ήταν τοποθετημένοι επάνω σε βάσεις όπου από τον 4ο αιώνα π.Χ πήραν την μορφή μικρών ναών.
 
Ρωμαϊκοί κίονες μπροστά από την Αγία Αικατερινη απέναντι από το μνημείο του Λυσικράτους...
Τα περισσότερα μνημεία καταστράφηκαν στο διάβα των αιώνων . Ωστόσο οι εργασίες της 1ης Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2003 είχαν ως αποτέλεσμα να είναι σήμερα ορατά 4 χορηγικά μνημεία, τμήμα της παροδίου Στοάς , τοίχος κατάλοιπο της Ρωμαϊκής εποχής και τμήμα ελαιοτριβείου του 19 ου αιώνα.
...η πλατεία που βρισκεται το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτους 
 Το καλύτερα διατηρημένο χορηγικό μνημείο είναι του Λυσικράτους το οποίο ανεγέρθη  με αφορμή τη νίκη του στους αγώνες Διθυράμβων το έτος 335/334 π.Χ. Πρόκειται για ένα θολωτό κατασκεύασμα από πεντελικό μάρμαρο το οποίο συνιστά την πρωιμότερη χρήση Κορινθιακού ρυθμού σε εξωτερικό ενός κτίσματος.. Η ανοδομή (θριγκός) φέρει ανάγλυφη ζωοφόρο με παραστάσεις παρμένες από τον Διονυσιακό μύθο  ( ο Διόνυσος με τη βοήθεια των Σατύρων τιμωρεί τους πειρατές που τον είχαν αιχμαλωτίσει μεταμορφώνοντάς τους σε δελφίνια).
 
...η ανάγλυφη ζωοφόρος με τις παραστάσεις από τον Διονυσιακό μύθο

Στην Βυζαντινή περίοδο 11-12ος αιώνας αλλά και την περίοδο της Φραγκοκρατίας ο χώρος που αναπτύσσεται η μικρή πλατεία είχε καταληφθεί από μικρό κοιμητήριο. Η σημερινή πλατεία προέκυψε από την κατεδάφιση Μονής του τάγματος των Καπουτσίνων το 1824 όταν την πυρπόλησαν οι ορδές του Ομάρ Πασά. Στο ελληνικό κράτος ο χώρος πέρασε το 1868.
....το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτους.
Στο μπροστινό  μέρος του επιστυλίου υπάρχει η επιγραφή:
«Λυσικράτης Λυσιθείδου Κικυνεύς εχορήγει
Ακαμαντίς παίδων ενίκα θέων ηύλει
Λυσιάδας Αθηναίος εδίδασκε Ευαίνετος ήρχε»
...μαρμαρινες επιγραφές. Η μια μας ενημερώνει ότι στην μονή που υπήρχε διέμενε ο Λόρδος Βύρων 

...λίγο παραπάνω συναντά κανείς τον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβα του 11ου αιώνα
...σκηνές από την Αθήνα μιας άλλης εποχής

...στο βάθος η πύλη του Αδριανού
πηγές: 
eie.gr - Αρχαιολογία πόλης των Αθηνών
Μηχανή του Χρόνου
Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 3/8/2003
Προσωπική Έρευνα 

Tags:

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!