ΙΣΤΟΡΙΟΔΡΟΜΙΕΣ - Το σπίτι που υπεγράφη η Συμφωνία της Βάρκιζας

gabmihgr
By -
0

 

Εξωτερική άποψη της βίλας που υπεγράφη η περίφημη Συμφωνία

 Πάντα μου άρεσε να ψάχνω και να βρίσκω άγνωστα σημεία της πόλης στα οποία όμως διαδραματίστηκαν γεγονότα που χάραξαν βαθύτατα την ιστορία του τόπου μας.  Σε ένα τέτοιο σημείο βρέθηκα πρόσφατα όπου ακόμη και σήμερα , 77 χρόνια μετά , εκπέμπει κάτι το μυστήριο.

 Στην οδό Ευελπίδων 76 , στα Βλάχικα (περιοχή Λιθουρίζα Βάρης)  υπάρχει ένας μεγάλος λευκός μαντρότοιχος που μέσα του περικλείει ένα οίκημα στο οποίο υπεγράφη μια συμφωνία όπου έμελε να αφήσει εντονότατα το στίγμα της στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας.

 Μετά την ήττα του ΕΑΜ κατά την διάρκεια της μάχης της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944, αντιπροσωπείες των Κυβερνητικών Δυνάμεων και του ΕΑΜικού στρατοπέδου ξεκίνησαν στη βίλα αυτή , η οποία τότε άνηκε στον βιομήχανο Πέτρο Κανελλόπουλο – υιό του ιδρυτή της ΤΙΤΑΝ, διαπραγματεύσεις για τους όρους της ανακωχής. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΑΜ ήταν ο Γ. Σιάντος (γ.γ. ΚΚΕ)  συνοδευόμενος από τον  Μ. Παρτσαλίδη (γ. Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ) και τον Ηλ. Τσιριμώκο (γ.γ. Ε.Λ.Δ). Από την πλευρά της κυβέρνησης  επικεφαλής ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Σοφιανόπουλος ( ο οποίος ορίστηκε και πρόεδρος της Διάσκεψης), μαζί με τον  υπουργό Εσωτερικών Περικλή Ράλλη και τον υπουργό Γεωργίας Ι. Μακρόπουλο . Στρατιωτικός σύμβουλος της κυβέρνησης  ήταν ο στρατηγός Παυσανίας Κατσώτας ενώ της άλλης πλευράς ο Σ.Σαράφης.

 Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν 10 ημέρες και η περίφημη Συμφωνία της Βάρκιζας , αποτελούμενη από 9 άρθρα, υπεγράφη τα ξημερώματα της 12ης Φεβρουαρίου του 1945. Η συμφωνία  , με την οποία είχε  διαφωνήσει ο Άρης Βελουχιώτης, βαραίνει ακόμα και σήμερα την ηγεσία του ΚΚΕ καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν υποστηρίξει ότι ήταν προϊόν προδοσίας (ο Τσιριμώκος φαίνεται πως ενημέρωνε κρυφά τον τότε Αντιβασιλέα Δαμασκηνό και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για τους όρους που θα έθετε κάθε φορά η ΕΑΜική αντιπροσωπεία).


 Για την ιστορία να αναφερθεί ότι η συμφωνία προέβλεπε τον αφοπλισμό και τη διάλυση του ΕΛΑΣ. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά δεσμευόταν να εξασφαλίσει τα συνταγματικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, να εκκαθαρίσει τον κρατικό μηχανισμό από τους συνεργάτες των Γερμανών και να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για το πολιτειακό και σε εκλογές.

(Σημ1: Μέχρι το 1987 η βίλα κατοικούταν από απογόνους της οικογένειας Κανελλόπουλου ενώ σήμερα ανήκει σε νέους ιδιοκτήτες κάτι που μου ανέφερε ένας άνδρας της ασφάλειας της βίλας ο οποίος ,ευγενικά, ζήτησε να μάθει το λόγο που φωτογραφίζω το οίκημα, προτρέποντάς με να αρκεστώ στην εξωτερική φωτογράφιση του χώρου).

(Σημ2. Η Συμφωνία έμεινε γνωστή ως Συμφωνία της Βάρκιζας αν και υπεγράφη στη Βάρη).

Έρευνα - Φωτογραφίες

Μιχαλάτος Γαβριήλ 

Πολιτισμολόγος-Ιστορικός

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!